Waarom koemelkallergie niet bij alle kindjes even snel ontdekt wordt.

Waarom een koemelkallergie niet bij alle kindjes even snel ontdekt wordt.

 

Van het kastje naar de muur en weer terug met een huilende baby en wallen tot op de grond.

 

Het belangrijkste onderdeel van mijn werk als kinderslaapcoach is opzoek gaan naar de oorzaak van het slechte slapen. Vaak ervaren ouders dat hun kind, die niet goed slaapt onrustig is. Het is belangrijk om uit te zoeken of dit door het slaaptekort komt of dat er meer speelt. Denk aan reflux, koemelkallergie of krampen.

De afgelopen tijd heb ik veel ouders met een kindje met koemelkallergie mogen helpen. In sommige gevallen was de allergie al bekend, bij anderen is dit vermoeden gekomen door een uitgebreide intake en analyse. Ik verwijs dan door naar een arts.

Een vraag die ik veel krijg is: Waarom duurt het soms zo lang voordat een koemelkallergie ontdekt wordt? Om een antwoord op deze vraag te krijgen moeten we eerst weten wat koemelkallergie precies is.

Wat is een koemelkallergie?

Een koemelkallergie is een reactie van het immuunsysteem op de eiwitten in koemelk. Er zijn twee verschillende type koemelkallergie. IgE- gemedieerde koemelkallergie en de niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie. Hieronder leg ik het verschil uit.

IgE- gemedieerde koemelkallergie: Dit type wordt ook wel de snelle koemelkallergie genoemd. De reactie op de voeding vindt binnen twee uur plaats.

Niet-IgE-gemedieerde koemelkallergie: Dit type wordt ook wel de trage koemelkallergie genoemd. De reactie op de voeding vindt tot 72 na de voeding plaats.

Vooral bij de trage koemelkallergie is het lastig om de symptomen direct aan een koemelkallergie te koppelen. Je ziet dan ook vaak dat dit type pas laat ontdekt wordt.

Welke symptomen horen bij een koemelkallergie

De symptomen die bij beide types koemelkallergie voorkomen:

Spugen, krampen, slijm en/of bloed bij de stoelgang, diarree, obstipatie, reflux, huiduitslag, hoesten, verstopte neus, onrust, huilen, voeding weigeren, groeivertraging.

Bij de snelle koemelkallergie komen de volgende symptomen ook nog voor:

Zwelling van de huid, ontsteking van het slijmvlies van oog en neus, piepende ademhaling, benauwdheid en anafylactische shock (dit komt zelden voor)

De symptomen kunnen ook door iets anders komen zoals bijvoorbeeld een infectie, verkeerde drinktechniek of te veel prikkels. Het is daarom goed om bij te houden wanneer deze symptomen beginnen, hoelang deze symptomen er al zijn en of er een patroon in de symptomen te herkennen is zoals bijvoorbeeld altijd huilen na een voeding. Je kunt dit dan meenemen naar de afspraak met een arts. Foto’s van huiduitslag of ontlasting kunnen de arts ook helpen met het stellen van een diagnose.

Hoe nu verder?

De arts zal je kindje onderzoeken om te kijken of er een andere verklaring voor de klachten gevonden kan worden. Is dit niet het geval wordt er een koemelkvrij dieet voorgesteld. Bij borstvoeding gaat de moeder op een koemelkvrij dieet. Bij flesvoeding zal een voeding met sterk verknipte koemelkeiwitten worden voorgeschreven. Je hebt deze voeding in verschillende gradaties van verknipte eiwitten tot helemaal zonder koemelkeiwitten, dit is voeding op basis van aminozuren. Het kan even een zoektocht zijn welke voeding het meest geschikt is voor jouw kindje. Bij de meeste kindjes helpt de verknipte voeding gelukkig al.

Het koemelkvrije dieet moet minimaal vier weken gegeven worden. Als de klachten hiermee weggaan zal na vier weken de koemelk weer geïntroduceerd moeten worden. Bij ernstige symptomen gebeurt dit onder toezicht van een kinderarts. Krijgt je kind weer klachten dan is de koemelkallergie bevestigd.

Tips om oververmoeidheid te voorkomen

Tegen de tijd dat ouders bij een arts aankloppen, koemelkallergie is geconstateerd en je eindelijk gaat werken aan de allergie door middel van een dieet ben je zo een paar weken verder. In die weken is het wel fijn als iedereen nog een beetje aan slaap toe komt. Hieronder een paar tips:

  1. Ontdek waar je kindje het beste slaapt en probeer hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. (denk aan de wagen, draagzaak enz.)
  2. Knuffel je kindje extra veel. Je kindje voelt zich daar veilig en geborgen en zal in jouw armen het beste kunnen ontspannen. Dat is heel belangrijk om de onrust in zijn lijfje te kunnen verwerken.
  3. Houdt de maximale wakkertijd aan (afhankelijk van de leeftijd van je kind) en kort bij korte slaapjes de wakkertijd in om oververmoeidheid te voorkomen.
  4. Zorg dat je zelf ook aan je rust toekomt. Een co-sleeper kan uitkomst bieden omdat je veilig samen kunt slapen en bij het wakker worden alleen even je arm hoeft uit te strekken om over het buikje van je kindje te wrijven zodat het weer lekker verder kan slapen.
  5. Bij een gevoelige huid door de allergie: Zorg voor katoenen kleding en kleed je kindje niet te warm om eventuele eczeem niet erger te maken en jeuk te voorkomen. Dit kan het slapen behoorlijk in de weg zitten.
  6. Bij buikklachten door de allergie: Warmte kussens speciaal voor baby’s helpen bij krampjes en om te ontspannen zodat je kindje gemakkelijker in slaapt valt.
  7. Is er iemand in je omgeving die bij kan springen zodat jij even iets voor jezelf kan doen of kan bijslapen, maak daar dan gebruik van!

 

Heb jij het vermoeden dat je kindje een koemelkallergie heeft? Neem dan contact op met een arts. Wil je hulp bij de slaapproblemen van je kindje of twijfel je over de onrust. Stuur me een bericht of kijk op mijn website naar de mogelijkheden voor een consult. http://www.superslapers.nl/consult

Lieve groet,

Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scan de code